HISTORIA

Helsingin Siniset

Helsingin Siniset on maaliskuun 17. päivä vuonna 1917 perustettu yksi Suomen ensimmäisistä partiolippukunnista. Perustaja oli Helsingin NMKY:n silloinen pääsihteeri pastori Verneri ”Louhisusi” Louhivuori. He-Si:n merkitys suomalaiselle partiotoiminalle on mittaamaton. Erillisliittojen aikaan koko sininen partiotoiminta syntyi He-Si:n ympärille ja tänäkin päivänä meikäläisiä toimii niin piirien kuin Suomen Partiolaistenkin merkittävissä luottamustoimissa. Näin on ollut koko historiamme ajan.

Ensimmäiset reilu 50 vuotta He-Si toimi Namikan tiloissa Helsingin Krunikassa. Lähiöistymisen myötä, kun keskustasta loppuivat skidit, lpk suuntasi toimimaan kahdessa Stadin lähiössä, Pukinmäessä ja Laajasalossa. Nyt 100-vuotisjuhlien koittaessa, on jälleen aika suunnata katseet kohti uutta toiminta-aluetta. Puksun toiminta loppui jo 90-luvulla, ja Laajikassa toiminta lyötiin viime vuoden syksystä lasten osalta yhteen paikallisen tyttölippukunnan, meritähtien kanssa. Syntymässä on uusi NMKY-lippukunta Laajasalon Siniset eli La-Si. He-Si:stä onkin vuosien varrella itsenäistynyt useita osastoja, joista on kehittynyt ihan uusia, edelleen toimivia lippukuntia.

Huolimatta kaupunkilaistaustastaan, on He-Si aina suunnannut metsään. Meillä on ollut kämppä 1930-luvun alkupuolelta Nuuksiossa, kansallispuiston reunamilla, Espoon Saarijärven Saaressa. Vaeltajatapaaminen TTT eli toukokuun toinen torstai kerää edelleen ”Aarnelaan” joka vuosi vanhoja jäseniä muistelemaan menneitä. Vanhojen jäsenten Apteekkari-killassa onkin lähes 200 jäsentä. Kilta toimii aktiivisesti, ja on myös rakennuttanut Saariselän Kakslauttaselle kämpän, jota vinkkinä vuokrataan myös muille esim. Lapin vaellusten tukikohdaksi. Uuden satavuotiskauden alkaessa, ovat apteekkarit päättäväisesti sitoutuneet huolehtimaan, että toiminta käynnistyy uudessa toimintapaikassa Kruunuvuorenrannassa, silloin virallisesti yhteislippukuntana.